Pages Navigation Menu
reklama

Rozmowa miesiąca z Barbarą Szydłowską, dietetyczką i właścicielką gabinetu dietetycznego Green Bean

Rozmowa miesiąca z Barbarą Szydłowską, dietetyczką i właścicielką gabinetu dietetycznego Green Bean
A już dziś zapraszamy Was wspólnej zabawy oraz na rozmowę z dietetyczką i właścicielką gabinetu, Barbarą Szydłowską:

konkurs_bean– Dlaczego wybrała Pani zawód dietetyka?

Zawsze interesował mnie wpływ jedzenia na zdrowie, samopoczucie, jakość i długość życia. Dlaczego czterdziestoletnie Japonki wyglądają na 20 lat i próżno szukać tam grubasów?  Dlaczego Indonezyjczycy – naród wyspiarski otoczony wodami pełnymi ryb jest szczupły i drobny a już Kubańczycy – też wyspiarze są otyli? Takich przykładów można mnożyć ale konkluzja jest jedna – to co jemy wpływa w ogromnym stopniu na nas, a ja chciałabym pomagać ludziom odnaleźć właściwy sposób żywienia aby jakość ich życia bardzo się poprawiła. Lubię ludzi, lubię się z nimi spotykać, bardzo lubię moich pacjentów i rozmowy z nimi.

– Czy specjalizuje się Pani w jakichś konkretnych przypadkach?

Ostatnio trafia do mnie sporo pacjentów z insulinoopornością  oraz z Hashimoto, te dwie podstępne choroby zataczają coraz szersze kręgi. Sama choruję od kilku lat na Hashimoto i dzięki odpowiedniej diecie poziom przeciwciał mam jak u zdrowego człowieka. Staram się uczestniczyć w konferencjach na temat tych chorób oraz cały czas być na bieżąco z literaturą naukową ich dotyczących.green2

– Nie zawsze pacjenci są w pełni zdrowi, które choroby są najtrudniejsze do ustalenia diety?

Trudno a raczej skomplikowanie jest jak pacjent ma dwie lub więcej choroby w których zalecenia i przeciwwskazania nawzajem się wykluczają, ale nawet wtedy można opracować taki sposób żywienia, aby wracać do zdrowia i dobrego samopoczucia .

– Jakie znaczenia ma dieta dla naszego samopoczucia? Czy faktycznie to, co jemy wpływa bezpośrednio na to, jak się czujemy – a może to jedynie powtarzany frazes?

Przetworzona żywność, nieregularne jedzenie, zbyt duża ilość soli i cukru w potrawach (czasami nawet nie podejrzewamy że jedząc np. keczup wprowadzamy cukier do organizmu) , wszechobecny gluten, biała pszenna mąka – to wszystko powoduje że zamulamy nasz organizm, że doprowadzamy do stanów zapalnych. Dodajmy do tego jeszcze zbyt małą ilość wody jaką wypijamy – a 99% moich pacjentów przychodzi do mnie niedowodnionych, życie w nieustannym pośpiechu i stresie, nie wysypianie się – oto gotowa recepta na złe samopoczucie, nadwagę, zmęczenie, depresje, bóle głowy itd. długo można wymieniać….

– Co gwarantuje o skuteczności diety?

20% powodzenia to wizyta u dietetyka, właściwa diagnoza, właściwie dobrane wskazówki żywieniowe i właściwie ułożona dieta  a reszta czyli aż 80% to już  indywidualne podejście do zmian nawyków żywieniowych.

green

– Czy można w przybliżeniu określić jak długo należy stosować dietę, aby odniosła skutek?

To jest bardzo indywidualne, czasami już po 2-3 tygodniach są spektakularne efekty a czasami należy poczekać dłużej

– Czy dieta musi opierać się o drogie produkty spożywcze? Żywność ekologiczna nie jest tania?

Absolutnie nie, w Polsce jest dostępna żywność oraz przyprawy, zioła, herbaty w bardzo dobrej jakości i przystępnej cenie.

– Panuje moda na zdrowy styl życia. Czy widać to także wśród mieszkańców naszej gminy, czy raczej zwracają się do Pani głównie osoby z Wrocławia?

Myślę, że kształtuje się to pół na pół.

– Jak przygotować się do pierwszej wizyty?

Dwie godziny przed wizytą nie jeść  i nie pić, jeśli mamy w miarę aktualne wyniki badań takich jak poziom cholesterolu, cukier, TSH i hormony tarczycowe to zabrać ze sobą. Podczas badania będzie trzeba ściągnąć górę ubrania do pomiaru fałd oraz stanąć boso na analizatorze aby zbadać ilości tkanki tłuszczowej, tkanki tłuszczowej trzewnej, wody i mięśni.

– Z jakiego sprzętu można skorzystać w gabinecie?

Ultradźwiękowy wysokościomierz, fałdomierz firmy Baty, analizator składu ciała Tanita BC418 MA, ciśnieniomierz, można też zrobić badania z krwi Food Detective na nietolerancje pokarmowe, które dotykają już około połowy naszej populacji.

– Kto przede wszystkim powinien odwiedzić dietetyka?

Osoby z nadwagą i niedowagą, osoby które z powodów trudnych do określenia nagle przytyły lub schudły, osoby które chcą zadbać o siebie, poprawić swoje samopoczucie, chcą być zdrowe, zdrowo i właściwie się odżywiać, mieć dużo energii

– W  jakich dniach i godzinach Pani przyjmuje? Czy jest możliwość indywidualnego ustalenia terminu spotkań?

We wtorki, środy i czwartki od 10.00 do 20.00, oczywiście zawsze jest możliwość ustalenia indywidualnego terminu w inne dni

– To jeszcze pytanie bardziej prywatne. Co Pani lubi robić w wolnym czasie? Podobno Pani pasją obok zdrowego odżywiania, są także podróże?

Oj tak, kocham podróżować, poznawać nowe kraje, ich mieszkańców, kulturę, historię, jedzenie. Bardzo też lubię czytać, jestem stałym bywalcem bibliotek i księgarń

– Oprócz gabinetu dietetycznego, wspólnie z mężem prowadzi Pani restaurację. Czy może nam Pani na zakończenie powiedzieć o niej kilka słów?

Restauracja powstała właśnie z naszej miłości do jedzenia i podróżowania, staramy się w niej przybliżyć różną kuchnię , nasi kucharze gotują z najlepszych składników, gotują też metodą sous vide czyli długo i w niskiej temperaturze co pozwala na wyciągnięcie prawdziwego smaku, potrawy są lekkostrawne i odżywcze. W kuchni z przypraw używane są sól , pieprz i zioła, nie używamy żadnych polepszaczy i wzmacniaczy smaku, żadnej chemii.

Jednym z naszych największych sukcesów jest zwycięstwo podczas Festiwalu Najlepszych Restauracji Restaurant Week, w którym brały udział 22 wrocławskie restauracje. Wygraliśmy edycję krajową oraz wrocławską, co jest naszym powodem do dumy i wyrazem docenienia ciężkiej pracy przez gości.  Obecnie przygotowujemy się do kolejnej, jesiennej edycji Festiwalu, pracujemy także nad nowym menu sezonowym, który pojawi się u nas pod koniec września. Wszystkich serdecznie zapraszamy do Alyki.

green3

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *